Arkivbild fr Lidköping, årtal okänt
Pollux får nytt liv – med djupa rötter
De gamla, gistna träkåkarna i kvarteren Pollux och Pluto var mer än hundra år gamla. Och det syntes minsann. Här hade folkhemsbygget inte lämnat många spår, trots att nittonhundratalets sjunde decennium redan tagit sin början. Det var trångt, det var mörkt, det var lågt i tak. Det var dragigt och kallt, med brunnar på gårdarna där utedassen stod på rad. Inte så konstigt då att miljonprogrammets armé av grävskopor gjorde sitt intåg även här. Här skulle göras plats för den nya tiden, för luft och ljus.
Ragnhild Lidholm, en av gamla kv Pollux sista hyresgäster
De väntade protesterna klingade förgäves, trots Riksantikvariens invändning att omistliga miljöer skulle gå förlorade. Det var inga stora skaror som såg på rucklen med något större mått av saknad, men ändå fick de sista hyresgästerna tvångsevakueras.
Så kunde EPA till slut bygga sitt varuhus. Att den klassiska stadsplanens rutnät med anor från stormaktstiden obarmhärtigt skars av, det fick man bara tåla.
Arkivbild fr Lidköping, 1975
Och visst blev det ljust, luftigt och praktiskt på alla sätt och vis – men kanske inte så vackert i de traditionstyngda omgivningarna. Nej, faktiskt inte alls. Värden som anpassning till mänsklig skala och känsla för det förflutna fick lägga sig platt för det strikt funktionella, det modernt rationella, i form av ett sår på samhällskroppen.Med åren har dock den nybrutalistiska och ack så tidstypiska arkitekturen, som så länge varit i djupaste onåd, hunnit omvärderas – ja, så till den grad att även den nu anses värd att bevara för framtiden. När vi nu bygger om blir gatuplanet därför i stort sett orört, om än lite prydligare. Men uppe i luften, ovanpå parkeringsdäcket, återuppstår den gamla kåkstaden i nyklassisk form. Här blir det tjugofyra radhus med fasader i trä. En stadsgata mellan husraderna blir samtidigt en påminnare om det gamla gatunätet.
Det nya Pollux blir ett boende med unika kvaliteter, en kulturgärning som återskapar en bit av Lidköpings stolta historia.